In 2001, Best Buy contracted with architects Perkins & Will and Opus Architects & Engineers to design a new corporate headquarters to consolidate their operations which were scattered around the Minneapolis area.

A unique design element of the Best Buy Campus is the 215,000 sq ft, two-level connector called the Hub. The Hub is intended to create an environment that is “fun, flexible and productive, while acting as a catalyst for learning, collaboration, community and creative solutions.” Best Buy wanted the Hub to be an interaction space promoting what they call “casual collisions” between employees fostering a sense of familiarity, teamwork and an open exchange of ideas. The 1000 foot long Hub also links the four office towers to the 7,000 car, 2 million sq ft, five-level parking ramp.

Symons was able to supply Opus with many of the forming systems and many of the forming slutions on this project. The local Symons branch was also a plus being only two miles away from the job site.

Aluminum Beam gangs were used to form the foundation walls for all structures. Gang heights varied from 13' to 25' high and 10' to 20' long, with pilasters poured monolithically with the wall. With a tight construction schedule, Opus assigned one Superintendent per building and cycled the gangs from one structure to the next on a 4-5 week schedule per building.

Opus had never used the Garage Beam System (GBS) before, but it didn’t take long for them to get things up and running smoothly. Approximately 108,000 sq ft of equipment was cycled to create each of the structures five 340,000 sq ft levels. Floor height was typically 11' from level to level, the 60' long beam sections were 18" wide x 32" high. All GBS components are easily handled with forklifts and wheeled dollies for maximum productivity, an important consideration since Opus scheduled one pour per week for a year. The ramp required 22,500 deck anchors for the deck panels, and twenty 55 gallon drums of Action Kote form release for the beams and deck. Nearly 4,000 6"x6" Douglas fir timber reshore posts were used for re-shoring the slabs
Opus was extremely pleased with the outcome of this job and the relationship they established with Symons. They were especially impressed with the professionally detailed drawings that accompany the GBS system. With the success of this job, Opus has approached Symons to supply GBS for all their parking garages.

Garage Beam System

VIEW SYSTEM